Home / Vijesti / Roboti će zamijeniti 75 miliona radnih mjesta, prvi na udaru računovođe, sekretarice, poštari

Roboti će zamijeniti 75 miliona radnih mjesta, prvi na udaru računovođe, sekretarice, poštari

Roboti i algoritmi preuzet će tržite rada do 2025. godine i uzrokovati gubitak čak 75 milijuna radnih mjesta diljem svijeta, prognoze su novog istraživanja švicarske neprofitne organizacije Svjetskog ekonomskog foruma (World Economic Forum).

Do 2022. godine zbog “pametnih robota” bez posla će, u najvećoj mjeri, ostati službenici koji unose podatke, računovođe, knjigovođe, tajnice, radnici u tvorničkim pogonima, zaposlenici službi za korisnike, revizori i zaposlenici pošte, stoji u švicarskom istraživanju provedenom u 20 različitih zemaljaka, specijalisti za umjetnu inteligenciju, programeri, stručnjaci za marketing, kao i stručnjaci za Big Data i digitalnu transformaciju.

– To je poziv na akciju za vlade, tvrtke, nastavnike i pojedince kako bi čim prije stvorili novu poslovnu budućnost – kazao je Klaus Schwab, predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma komentirajući podatke istraživanja. Ako se odmah ne krene s obukom i prekvalifikacijom radnika za radna mjesta budućnosti, kaže Schwab, digitalni bi obrat mogao utjecati na plaće, životni standard i produbiti svjetske nejednakosti.

Kako do toga ne bi došlo, tvrde Švicarci, svaka industrija mora napraviti projekcije očekivanja za kojim će poslovima u pojedinom sektoru rasti potražnja, a za kojim padati. Slično su rješenje već pronašle talijanske automobilske tvrtke poput Ferrarija, Maseratija i Lamborghinija. Još 2013. godine pokrenuli su programe treninga u kojem su zaposlenike s trake educirali u poslovima obrade karbonskih vlakana, aerodinamici, dizajnu šasija i analizu performansi automobila, pretpostavljajući da će taj set vještina biti potreban u budućnosti.

Također, pomoć mora doći i od političkih aktera. Naime, 70 posto radnika u budućnosti nove radne uloge morat će tražiti u drugim industrijama. Edukacija za takvu profesionalnu transformaciju, kažu istraživači ekonomskog foruma, mogla bi trajati i više od dvije godine. Tu će političke strategije zapošljavanja morati razmotriti razvoj poslovnih centara, zajamčenog dohotka i novih zakona o radu online kako bi ublažili prijelazno razdoblje.

Jutarnji

 

The post Roboti će zamijeniti 75 miliona radnih mjesta, prvi na udaru računovođe, sekretarice, poštari appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Znate li zašto naučnici nastoje da trajno ELIMINIRAJU SAGORIJEVANJE iz svakodnevnog života?

Sagorijevanje je veoma opasan proces koji je štetan za zdravlje, bilo da se radi o ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji