Home / Vijesti / Sačinjen spisak dijelova za automobile koji će biti provjeravani pri uvozu u BiH

Sačinjen spisak dijelova za automobile koji će biti provjeravani pri uvozu u BiH

Uvoz auto-dijelova će za nekoliko mjeseci biti uslovljen njihovim provjerama, čime će biti zaštićeni kupci, ali i povećana bezbjednost učesnika u saobraćaju, tvrde stručnjaci.

Činjenica je, naime, da postoje proizvođači koji za države, poput BiH, svoje proizvode ne ispituju, dok auto-dijelovi namijenjeni za članice EU prolaze ispitivanja.

Cilj je, poručuju nadležni, da i nama ubuduće stižu dijelovi identični onima koji se prodaju na evropskom tržištu.

U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH pojašnjavaju da je već sačinjen spisak dijelova koji će biti provjeravani.

“Logično je da, ako automobili prilikom uvoza prolaze provjere, provjerama budu podložni i novi auto-dijelovi koji se stavljaju na tržište. To dosad nije rađeno kada je riječ o dijelovima za vozila”, pojašnjava izvor Nezavisnih novina iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Suština je, kako dodaje sagovorik Nezavisnih, da država zaštiti kupca od dijelova koji nisu prošli ispitivanja.

“Novi dijelovi koji danas ulaze u BiH ne prolaze posebne provjere. Želja je da se dijelovi podvrgnu provjeri, koja će pokazati da li postoji sertifikat za njihovu sigurnu upotrebu”, pojašnjavaju iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH, te uvjeravaju da ovakva praksa ne bi trebalo da dovede do poskupljenja auto-dijelova.

Drago Talijan iz Centra za motorna vozila, koji je nosilac konzorcijuma koji obavlja administrativne poslove u oblasti homologacije, rekao je da je ova zamisao usmjerena ka povećanju bezbjednosti u saobraćaju.

“Na sastancima koje smo imali uvoznici su spominjali i mogućnost poskupljenja auto-dijelova, ali ne vjerujem da će se to desiti”, uvjerava Talijan u izjavi za “Nezavisne”.

Automehaničari kažu da su se, pri dosadašnjoj ugradnji dijelova, doslovno svega nagledali.

“Nikad ne znate koliko će neki dio poslužiti. Čak ne važi ni ono pravilo – što skuplje, to bolje. Dešavalo se da ugradim dio i vrati mi se vozač kroz nekoliko sedmica, pa utvrdim da je opet isti dio crkao, iako je kupljen nov”, rekao je jedan automehaničar iz Banjaluke.

Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiH, rekao je prije nekoliko dana da se od septembra, odnosno decembra, zavisno o kojim dijelovima se radi, počinje s provjerama.

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH, rekao je da je cilj da svi dijelovi koji uđu na tržište BiH budu u skladu sa svim normativima koji se preuzimaju od EU, odnosno da dijelovi koji se ugrađuju u automobile u BiH budu sigurni isto onoliko koliko su sigurni u drugim dijelovima Evrope.

Izvor: Nezavisne novine

The post Sačinjen spisak dijelova za automobile koji će biti provjeravani pri uvozu u BiH appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

HIFA PETROL: Uručena glavna nagrada – automobil Porsche Boxster (FOTO)

Ključevi automobila Porsche Boxster, uručeni su Muhidinu Bičeviću iz Sarajeva, sretnom dobitniku glavne nagrade velike ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji