Home / Vijesti / Smanjene carine, olakšano poslovanje kompanija u BiH

Smanjene carine, olakšano poslovanje kompanija u BiH

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine pozdravlja donošenje Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. decembra 2019. godine.

Ova odluka usvojena je na juče održanoj sjednici Savjeta ministara na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Primjena Odluke počinje 1. januara 2019. godine, i njom se omogućava povoljnije i konkurentnije poslovanje privrednih subjekata iz BiH.

Pozitivni efekti ove odluke osjetiće se u oblasti tekstilne, prehrambene, obućarske, hemijske, metalne i elektroindustrije i direktno će uticati na zadržavanje postojećih radnih mjesta, te ostaviti mogućnost otvaranja novih radnih mjesta.

Kao što je poznato, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji sa entitetskim komorama i privrednim subjektima svake godine dostavlja prijedlog carinskih tarifa koje bi trebale biti obuhvaćene odlukom.

– Zadovoljstvo nam je istaći da dostavljeni prijedlozi budu usvojeni, te da svake godine imamo povećanje broja tarifa. Prošle godine je odlukom bilo obuhvaćeno 52, ove godine 57 carinskih tarifa – rekli su iz Komore.

Cilj Komore je da navedena odluka postane trajnog karaktera čime bi se domaćim privrednicima dao podsticaj za širenje poslovanja, a samim tim i povećanja broja radnih mjesta.

Izvor: Biznis.info

The post Smanjene carine, olakšano poslovanje kompanija u BiH appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji