Home / Vijesti / Solana je primjer kako se posrnula firma može podići poput Feniksa

Solana je primjer kako se posrnula firma može podići poput Feniksa

Puštanjem u rad novog, izuzetno značajnog postrojenja, tuzlanska Solana je upotpunila svečanost u sklopu obilježavanja 130. rođendana. Ova firma radi u kontinuitetu više od jednog stoljeća i jedna je od najrespektabilnijih na području Tuzle.
29445.png

Solana d.o.o. Tuzla je svečano pustila u rad novi transportni sistem sa pripadajućim mostom-tunelom koji transportuje gotov proizvod od pogona pakovanja do novoizgradjenog visokoregalnog skladišta soli u dužini oko 300 m.

“Solana je pravi primjer kako je ulaganje u novo, investicije, štednja, racionalna potrošnja, put izlazaka iz krize. Mi ni jednog radnika nismo otpustili, a povećali smo proizvodnju, prodaju, plate za više od 2 puta. Zaradili smo više od četvrtine milijarde maraka i to u vrijeme najveće krize, vratili 20 miliona KM dugova, investitali novih 30 miliona. Čovjek je ovdje samo nadzor, 500 tona dnevno proizvodimo i pakujemo i spremni smo da idemo na 1000 tona dnevno. Humanizirali smo proizvodnju, na redu je izgradnja nove solane, novog pogona. Solana ima 400 radnika, radnici ne smiju da predstavljju problem niti su otpusti rješenje njihove krize. Mi smo pokazali da to može. Više od 80% izvozimo što govori o kvalitetu proizvoda” – rekao je direktor Solane Izudin Kapetanović dodavši da u zadnjih deset godina niti jedan radnik nije otpušten, niti će biti otpuštanja.

29446.png
Svečanoj ceremoniji je prisustvovao veliki broj zvanica, visoki zvaničnici sa nivoa Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, Republike Srpske, Tuzlanskog kantona i Grada Tuzle. Takođe, svečanosti su prisustvovali i predstavnici referentnih privrednih subjekata u BiH i regionu, predstavnici bosanskohercegovačke akademske zajednice, te ostale relevantne zvanice široke društvene zajednice.

“Prije svega želim da čestitam Solani rođendan, te 130 godina uspješnog poslovanja. Želim da čestitam menadžmentu Solane na poslovnom uspjehu koji su napravili, na investiciji koju su danas pustili zvanično u rad. Rijetke su kompanije u BiH pa i u okruženju koje se mogu pohvaliti ovako dugom tradicijom uspješnog poslovanja.” – rekao je premijer TK Bego Gutić, ističući da je Solana nekada bila u sličnim problemima kao neke firme u našem kantonu, te da se promjenom rada, drugačijom poslovnom politikom Solana prevazišla probleme i danas je jedna od najuspješnijih kolektiva na kantonu.

Ceremonija obilježavanja 130. godina rada nastavljena je u BKC-u, uz prisustvo velikog broja zvanica, gdje je kroz performans tuzlanskih glumaca pod vođstvom dekana Akademije dramskih umjetnosti Vlade Keroševića prikazana 130 godina rada Solane, od pronalaska soli na ovim prostorima do dolaska Otomana, Austrougara, te posljedica Prvog i Drugog svjetskog rata, te samih posljedica na firmu raspadom Jugoslavije i rata u BiH.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji