Home / Vijesti / Sparkasse Bank na godišnjoj konferenciji EBRD-a u Sarajevu

Sparkasse Bank na godišnjoj konferenciji EBRD-a u Sarajevu

Tokom prvog dana EBRD godišnje konferencije učesnici su adresirali temu perspektiva malih i srednjih preduzeća za rast i konkurentnost ovog sektora na Zapadnom Balkanu. Amir Softić, član Uprave Sparkasse Bank dd BiH, učestvovao je u radu panela „Pružanje podrške malim i srednjim preduzećima za ekonomski rast Zapadnog Balkana“, kojim je predsjedavao Claudio Viezzoli, generalni direktor EBRD Odjela za finansiranje i razvoj MSP.

Tokom panela, razgovaralo se o izazovima konkurentnosti te trenutnim inicijativama u regiji koje nadopunjuju napore vlade da se podrži rast malih i srednjih preduzeća. Bilo je govora i o mogućnostima finansiranja dostupnim u zemljama Zapadnog Balkana, u okviru Sredstava za razvoj privrede i inovacija Svjetske banke (EDIF), koji finansira EU, za poboljšanje pristupa finansijama za MSE u regiji.

Povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća je svakako jedan od najvećih izazova i predstavlja ključni cilj u pružanju podrške razvoju lokalne ekonomije. Vodeći se tim, Sparkasse Bank dd BiH je još 2011. godine potpisala prvi ugovor sa EBRD o otvaranju posebne kreditne linije namijenjene razvoju malih i srednjih preduzeća u BiH. Do sada smo u okviru tri kreditne linije, plasirali ukupno 18 miliona eura u ovaj sektor, kroz 50 projekata, a što je rezultiralo sa gotovo 160  novih radnih mjesta.“ izjavio je Amir Softić, član Uprave Sparkasse Bank dd BiH.

Softić se posebno osvrnuo na konkretna iskustva komercijalnih banaka u ovoj vrsti finansiranja preduzeća te uspješno realiziranim projektima Sparkasse Bank. Napomenuo je da ovaj sektor i dalje treba pomoć ne samo bankarskog sektora, nego i regulatornog, koji mora prepoznati važnost malih i srednjih preduzeća u privredi Zapadnog Balkana, naročito Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnja konferencija Evropske banke za obnovu i razvoj će za fokus imati način povezivanja regionalnih privreda radi jačeg rasta i uticaja na regiju Zapadnog Balkana, ali i šire.

Ovaj skup će također biti platforma za diskusiju na visokom nivou o temama u rasponu od jačanja malih i srednjih preduzeća, do efekta migracije na tržištima rada te načinima povezivanja lokalnih i regionalnih privreda na globalnom nivou.

The post Sparkasse Bank na godišnjoj konferenciji EBRD-a u Sarajevu appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Banke u BiH nastavile s blagim pooštravanjem kreditnih standarda

Centralna banka Bosne i Hercegovine provela je anketu o kreditnoj aktivnosti banaka u BiH. Rezultati ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji