Home / Vijesti / Srbija kompletirala Koridor 10: Na jednom od najtežih gradilišta u Evropi radila i bh. firma

Srbija kompletirala Koridor 10: Na jednom od najtežih gradilišta u Evropi radila i bh. firma

Poslije pet i po godina izvođenja radova, danas će za saobraćaj biti otvorena glavna arterija Koridora 10 kroz Srbiju i najteža dionica autoputa koja spaja dva najudaljenija kraja ove zemlje.

Srbija će otvaranjem dionice autoputa u Grdeličkoj klisuri imati povezan auto-put od sjevera do juga, na cijeloj glavnoj trasi Koridora 10 od Batrovaca na granici s Hrvatskom do Preševa na granici s Makedonijom, kao i sjeverni krak od Horgoša ka jugu.

Jednu dionicu puta za koju stručnjaci tvrde da je zbog geologije najkomplikovaniji projekat u Srbiji, ali i u Evropi, gradila je i bosanskohercegovačka firma Integral inženjering.

Integral inženjering, zajedno sa svojim partnerima, izgradio je trasu i mostove na poddionici Caričina dolina – tunel Manajele, izveo stabilizaciju Kosine 2 i Kosine 5.

Kako je ranije saopćeno iz ove kompanije, ovo je najvažniji i najveći projekat Integrala na zahtjevnom tržištu Srbije.

Foto: Integral Inženjering

Trasa duga 26,3 km

Južni krak Koridora 10 u Srbiji dug je 74 kilometara. Trasa autoputa kroz Grdeličku klisuru najteža je dionica ovog kraka a njena vrijednost je 350 miliona eura.

Foto: Integral Inženjering

Na dionici dugoj ukupno 26,3 km, na veoma teškom terenu, savladano je uspješno devet velikih kosina i  izgrađena petlja Predejane za koju struka navodi da je jedinstvena u Srbiji i na Balkanu jer se cijela nalazi na mostovskim konstrukcijama iznad rijeke. Izgrađena su dva tunela Predejane i Manajle ukupne dužine 2,8 km i 36 mostova, a regulisano je i šest kilometara korita Južne Morave.

Borba sa prirodom

Na tim dionicama ugrađeno je 250.000 tona asfalta, sklonjeno 650.000 kubika kamena.

Priroda na ovoj dionici, pokazala je posebno svoju ćud na Kosini 2, gdje se obrušio dio brda. Građevinari su morali da izgrade galeriju sa 110 betonskih nosača, ugrađeno je 7.000 tona armature a uklonjeno 170.000 kubnih metara zemlje.

Foto: Integral Inženjering

Na Kosini 3, na klizištu koje je jedno od najzahtjevnijih na ovoj dionici, iskopano je preko 500.000 kubnih metara zemlje.

Izvor: BiznisInfo

The post Srbija kompletirala Koridor 10: Na jednom od najtežih gradilišta u Evropi radila i bh. firma appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Znate li zašto naučnici nastoje da trajno ELIMINIRAJU SAGORIJEVANJE iz svakodnevnog života?

Sagorijevanje je veoma opasan proces koji je štetan za zdravlje, bilo da se radi o ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji