Home / Vijesti / STUDEN Holding učestvovao na FoodTalk konferenciji u Novom Sadu

STUDEN Holding učestvovao na FoodTalk konferenciji u Novom Sadu

Novi Sad, 3. juni 2016–Trajna opredijeljenost za proizvodnju non-GMO hrane dio je poslovne strategije Agroindustrijskogkompleksa STUDEN Holdinga u Brčkom, jednog od najvećih proizvodno-prehrambenih kompleksa u regiji, u kojem posluje i fabrika za proizvodnju jestivog ulja BIMAL.

natasa-pucar-bimal

Direktorica korporativnih komunikacija STUDEN Holdinga i kompanije BIMAL, Nataša Pucar, na ovogodišnjoj konferenciji »FoodTalk 2016« održanoj u Novom Sadu, u okviru panela »Korpa zdrave hrane – Organska proizvodnja, hrana, GMO i certifikati«, govorila je o strateškoj opredijeljenosti brčanske fabrike za proizvodnju non-GMO proizvoda od soje te članstvu u Dunav soja asocijaciji.

 

»BIMAL je oduvijek imao jasnu strategiju, a to je proizvodnja bez genetske modifikacije koju primjenjujemo od kako je BIMAL dio Holdinga od 2002. godine. Razlog za ovu opredijeljenost je jednostavan, BIMAL, odnosno STUDEN Holding, svoju budućnost i mjesto na velikom i konkurentnom tržištu vidi u proizvodnji non-GMO hrane“ naglasila je Pucar.

 

U laboratoriji BIMAL-a provodi se ELISA test kojim se u trenutku određuje prisustvo genetskih modifikacija (liberty link i roundup ready) u sjemenu soje. Pored toga, radi se i analiza na sjemenu pomoću PCR metode koja određuje prisustvo gena u samom sjemenu, koje se ne može utvrditi drugim testovima.

 

BIMAL je od 2012. godine članica Dunav soja asocijacije, koja promoviše i potiče uzgoj genetski nemodifikovane soje na području dunavske regije. „Kao članica ove asocijacije, BIMAL vrši otkup Dunav soje i proizvodi non-GMO proizvode od soje i sojinu proteinsku sačmu, kako bismo obezbijedili da i finalni proizvodi, kao što su naprimjer jaja, mlijeko i meso koje jedemo, budu također bez genetske modifikacije, čemu prehrambena industrija regije treba težiti“, zaključuje Pucar.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji