Warning: fopen(/tmp/custom-Mihxdb.tmp): failed to open stream: Disk quota exceeded in /home/budipono/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 139

Warning: unlink(/tmp/custom-Mihxdb.tmp): No such file or directory in /home/budipono/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 142
TE Banovići: Investicija od 1,4 milijarde KM uposlit će preko 1000 radnika i domaće kompanije // Budi Ponosan "Made in BiH"
Home / Vijesti / TE Banovići: Investicija od 1,4 milijarde KM uposlit će preko 1000 radnika i domaće kompanije

TE Banovići: Investicija od 1,4 milijarde KM uposlit će preko 1000 radnika i domaće kompanije

Na drugom Business Strategic Forumu u Tuzli govorilo se o izgradnji energetskih blokova kao generatora razvoja TK.

Učesnik panela bio je Munever Čergić direktor RMU Banovići.

Termoelektrana Banovići će biti jedina vodena termoelektrana u regionu pri čijoj će se gradnji u potpunosti poštovati evropski standardi. Riječ je o realizaciji jednog od najvećih projekata u zemlji, a izgradnja Termoelektrane u Banovićima će umnogome doprinijeti daljem razvoju preduzeća, otvaranju novih radnih mjesta i proširenju postojećih kapaciteta. Ovo je  najveća poslijeratna investicija na našim prostorima a njena vrijednost, bez PDV-a, iznosi 722,35 miliona eura (1,4 milijarde KM).

Prema riječima Munevera Čergića u januaru 2016. završeni su razgovori sa bankama dok su u maju ove godine završili sa kineskom bankom 85% finansiranja. U skladu sa tim, decembar će biti mjesec zvaničnog potpisivanja ugovora i dogovaranja perioda u kome će radovi na TE Banovići početi.

Munever Čergić

Čergić je još objasnio kako od države dosta ovisi tj. koliko su institucije za izdavanje dokumenata spremne pomoći. U nekim normalnim uslovima potrebno je da od ideje do njenog početka prođe 4 do 5 godina, dok je za samu izgradnju potrebno 3 do 5 godina.

Parametri po kojima će TE raditi su dosta manji u odnosu na dozvoljene parametre EU. Npr. prema parametrima EU dozvoljeno je 200 mililitara SO2 dok je za TE Banovići dogovoreno ispod 30 mililitara.

Na pitanje moderatora panela, gospodina Zlatka Berbića koliko će domaćih radnika i kompanija biti uključeno u sam proces izgradnje gospodin Čergić je odgovorio kako previđaju preko 1000 direktno uključenih radnika tokom okvirnih 40 mjeseci koliko je rok izgradnje.

The post TE Banovići: Investicija od 1,4 milijarde KM uposlit će preko 1000 radnika i domaće kompanije appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji