Home / Vijesti / TE Banovići: Investicija od 305 miliona eura uposlit će više stotina radnika! (VIDEO)

TE Banovići: Investicija od 305 miliona eura uposlit će više stotina radnika! (VIDEO)

Na drugom Business Strategic Forumu u Tuzli govorilo se o izgradnji energetskih blokova kao generatora razvoja TK. Učesnik panela bio je Munever Čergić, direktor RMU Banovići.

Termoelektrana Banovići će biti jedina vodena termoelektrana u regionu, pri čijoj će se gradnji u potpunosti poštovati evropski standardi.

Riječ je o realizaciji jednog od najvećih projekata u zemlji, a izgradnja Termoelektrane u Banovićima će umnogome doprinijeti daljem razvoju preduzeća, otvaranju novih radnih mjesta i proširenju postojećih kapaciteta. Vrijednost cjelokupnog projekta iznosi oko 305 miliona eura!

Prema riječima Munevera Čergića, u januaru 2016. završeni su razgovori sa bankama dok su u maju ove godine završili sa kineskom bankom 85% finansiranja. U skladu sa tim, decembar će biti mjesec zvaničnog potpisivanja ugovora i dogovaranja perioda u kome će radovi na TE Banovići početi.

Munever Čergić

Čergić je još objasnio kako od države dosta ovisi tj. koliko su institucije za izdavanje dokumenata spremne pomoći. U nekim normalnim uslovima potrebno je da od ideje do njenog početka prođe 4 do 5 godina, dok je za samu izgradnju potrebno 3 do 5 godina.

Parametri po kojima će TE raditi su dosta manji u odnosu na dozvoljene parametre EU. Npr. prema parametrima EU dozvoljeno je 200 mililitara SO2 dok je za TE Banovići dogovoreno ispod 30 mililitara.

Prema ranijim projekcijama, više od 300 radnika bit će direktno uposleno u termoelektrani, a projekt će stvoriti i mogućnosti za organizaciju novih firmi čija će namjena biti opsluživanje njenih potreba. Broj uposlenih u ovim firmama procjenjuje se na 500 radnika.

The post TE Banovići: Investicija od 305 miliona eura uposlit će više stotina radnika! (VIDEO) appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji