Home / Vijesti / Tuzla dobija pametne stanove: Ovo su sve njihove prednosti nad „običnim“ stanovima

Tuzla dobija pametne stanove: Ovo su sve njihove prednosti nad „običnim“ stanovima

Tuzla je često korak ispred drugih, u mnogim segmentima, tako i ovaj put – kada je u pitanju izgradnja tzv. pametnih stanova. Tehnograd Company je započeo realizaciju projekta koji će Gradu na zrnu soli donijeti zgradu od 16 spratova potpuno opremljenu po ovom konceptu.

Kako u BiH još uvijek ne postoji ništa slično, iz prve ruke smo željeli čuti šta su zapravo pametni stanov i po čemu se razlikuju od „običnih“.

Kad se našim ljudima spomenu „pametni stanovi“, prvo na šta oni pomisle su energetski efikasni stanovi.  Ali, radi se o stanu koji kupac može da kontroliše preko svog pametnog telefona, odnosno aplikacije. Dakle, iz udobnosti svoje kancelarije može da uključi bojler, isključi kafe aparat, spusti roletne… U slučaju poplave, provale u stan  ili požara, senzori koji se ugrađuju u pametne stanove šalju obavijest o takvim situacijama. Te notifikacije stižu na telefon vlasnika, ali i u naš servis. Svrha te duple obavijesti je da naše osoblje može intervenisati, u slučaju da vlasnik nije u mogućnosti, npr. u slučaju godišnjih odmora“, objasnio je arhitekta Nermin Gazibegović, jedan od projektanata na ovom projektu.

Novine na tržištu mogu da izazovu pozitivne, ali i negativne reakcije, odnosno mogu naići na prihvatanje i odobravanje, kao i odbacivanje od potencijalnih korisnika.

Ljudi kojima smo imali priliku predstaviti ovaj projekat na bilo koji način su oduševljeni konceptom pametnih stanova. Svi mi živimo u vrijeme pametnih telefona, ali i drugih pametnih uređaja. Sada konačno dobijamo i na našem tržištu taj smart stan, koji samim tim što ga možemo kontrolisati s udaljenih mjesta, daje veliku dozu komfora i sigurnosti“, rekao je Gazibegović za Kameleon.

Prvo pitanje koje se nameće nakon osnovnih informacija o samom konceptu, jeste svakako ono o cijeni ovog luksuza.

Cijene pametnih stanova se ne razlikuju od cijena „običnih“ stanova koje Tehnograd Company gradi. Ove pojedinosti koje jedan stan čine pametnim su svojevrstan poklon za naše kupce, kao što je do sada bio slučaj da poklanjamo neke druge životne pogodnosti u već izgrađenim stanovima. Samo što smo ovaj put otišli jedan korak naprijed i naši novi kupci će dobiti nešto što je hit u svijetu“, ističe Gazibegović.

Ako vam pametani stan zvuči kao stan kakav želite imati u budućnosti i to bez da morate izdvojiti dodatne velike novce pri kupovini, morat ćete sačekati dvije godine, koliko je planirani period za realizaciju projekta i izgradnju prve zgrade sa pametnim stanovima u Tuzli.  I to zgrade koja se gradi na idealnom mjestu u gradu, koje nudi mir i odvojenost od gradske vreve, a u isto vrijeme je u samom središtu grada.

Razgovarala: Damira Ibranović

The post Tuzla dobija pametne stanove: Ovo su sve njihove prednosti nad „običnim“ stanovima appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji