Home / Vijesti / Udruženje poslodavaca FBiH: Napuštamo Opći kolektivni ugovor, prebacujemo se na granske

Udruženje poslodavaca FBiH: Napuštamo Opći kolektivni ugovor, prebacujemo se na granske

“Dopunama Zakona o radu su neke stvari koje su sadržavale postojeći Opći kolektivni ugovor prebačene u zakon. Smatrali smo da nema više potrebe za Općim kolektivnim ugovorom. U proteklom periodu smo imali razgovore sa sindikatom i oni su se složili da je to neophodno. Mi sada pokušavamo, radimo na tome, da se prebacimo na gransko pregovaranje, da napravimo što više granskih kolektivnih ugovora. Imamo četiri-pet potpisa, pregovoramo sa sljedećih četiri-pet, praktično, da pokrijemo što više branši granskim kolektivnim ugovorima”, kazao je Smailbegović.

Foto: H. M./Klix.ba

Foto: H. M./Klix.ba

Smailbegović je dodao da su usvojili inicijative za nekih sedam-osam zakona i da su odlučili zauzti proaktivnu ulogu u državi.

“Napravili smo spisak od 14-15 bitnih zakona poslodavcima. Radimo da te inicijative dostavimo vladi kroz Ekonomsko-socijalno vijeće ili na neki drugi način. Danas smo obradili finalno šest zakona. Angažujemo kompletno naše članstvo. Također angažujemo ljude iz akademske zajednice da napravimo zakone koji su provodivi i koji će poboljšati poslovni ambijent u državi”, zaključio je Smailbegović.

The post Udruženje poslodavaca FBiH: Napuštamo Opći kolektivni ugovor, prebacujemo se na granske appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji