Home / Vijesti / Vlast doživjela još jedan fijasko: Kinezi se povlače iz projekta gradnje Bloka 7 u Tuzli

Vlast doživjela još jedan fijasko: Kinezi se povlače iz projekta gradnje Bloka 7 u Tuzli

Ovu informaciju su za Klix.ba potvrdili bh. zastupnici navedenog kineskog konzorcija.

Kako su nam rekli, kineski investitori očekivali su da Parlament FBiH još na početku ove godine da zeleno svjetlo za izgradnju ovog bloka, najveće poslijeratne investicije u BiH teške 1,5 milijardi KM.

Inače, Vlada FBiH je još na hitnoj sjednici održanoj 24. novembra 2017. godine prihvatila zaključak tima za pregovore te je odobrila aktivnosti na usaglašavanje teksta garancije FBiH i drugih finansijskih dokumenata koji proizilaze iz Sporazuma o kreditnoj liniji izmedu Elektroprivrede BiH i Cexim Banke Kine.

Na telefonskoj konferenciji održanoj 22. januara i 9. februara 2018. godine Cexim Banka je prihvatila većinu prijedloga Tima za pregovore. U maju je sve jednoglasno usvojeno, no u Ministarstvu finansija FBiH je sve bilo privremeno stopirano.

Vlada FBiH je tek 17. augusta izdala garanciju za gradnju ovog kapitalnog projekta, a sve je na jučerašnjoj sjednici aminovala i Skupština dioničara Elektroprivrede BiH. Ispostavit će se, kasno.

Naime, šanse da se još u naredne dvije sedmice održi sjednica Predstavničkog doma, kao i Doma naroda Parlamenta FBiH kako bi se odobrio ovaj kapitalni projekt su ravne nuli, potvrđeno je za Klix.ba u ovoj zakonodavnoj instituciji.

Šef Kluba DF-a u Predstavničkom domu Dženan Đonlagić rekao nam je da je ova informacija poražavajuća te pokazuje kako aktuelna vlast tjera domaće i strane investicije.

“Mjesecima u parlamentarne klup enismo dobili taj projekt niti smo ikada imali priliku da se o tome odredimo. Iluzorno je očekivati da se to desi u ovom mjesecu, kada smo u jeku izborne kampanje. Umjesto da se bavio strateškim investicijama, federalni premijer se bavio piljarskom ekonomijom, odnosno ‘banditizam ekonomijom'”, rekao je Đonlagić.

On je dodao i da je aktuelna vladajuća koalicija Parlament FBiH dovela do najnižeg nivoa produktivnosti u historiji.

“Ne postoji ozbiljno zakonsko rješenje, ozbiljan projekt koji je realiziran, zapravo ništa od onoga što je pompezno najavljivano, a posebno ništa iz elektronenergetskog sektora. Vlast je ponovo poslala poruke da strane invsticije nisu dobrodošle u BiH”, zaključio je Đonlagić.

Klix.ba

The post Vlast doživjela još jedan fijasko: Kinezi se povlače iz projekta gradnje Bloka 7 u Tuzli appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji