Home / Vijesti / YEP inkubator poslovnih ideja: Krojački butik Gaga ostvaruje Vaše stilske ideje

YEP inkubator poslovnih ideja: Krojački butik Gaga ostvaruje Vaše stilske ideje

U ulici nadomak samog centra grada Mostara nalazi se šareni izlog kroz koji možete da vidite razne ženske odjevne kreacije i predmete.

Kada uđete, još više boja i dezena vam zaokupi pažnju, ne samo zbog toga što ih ima mnogo, već zato što su i skladno složene. To je krojački butik i salon Gaga koji  gradi vlastiti pozitivan imidž na osnovu kvaliteta. U ovom salonu, dame mogu da pronađu već gotove proizvode, ili da po želji naruče šivenje određenog odjevnog predmeta. Pored odjeće i šivanja po želji, krojački butik Gaga nudi još dosta različitih krojačkih usluga, kao što su prepravke, korekcije, skraćivanje, ukrašavanje odjeće, ali i proizvodnju radne odjeće za privredne subjekte.

Vlasnica ovog poslovnog poduhvata je Amira Zelentrović, koja se počela baviti tekstilnom industrijom i prodajom odjeće prije 8 godina, želeći da sama obezbjedi novac za život i ne želeći da radi za bilo koga drugoga već za sebe. U početku se bavila trgovinom odjeće odnosno prodajom gotovih proizvoda.

Međutim, nakon nekoliko slučajeva gdje su klijentice bile nezadovoljne dužinom ili širinom određenog predmeta, Amira je uočila priliku da postoji prostor i potreba za otvaranjem krojačkog salona, te je došla na ideju da proširi asortiman usluge, odnosno da njena radnja ne bude samo butik, već i krojački salon. Na proširivanje usluga se odlučila jer je shvatila da je klijenticama veoma bitno da imaju unikatni komad odjeće, te da ih interesuju modeli kakvih nema u drugim radnjama u Mostaru. Kvalitet izrade i profesionalnost se pročula i sada nerijetko i muškarci dolaze u salon da naruče šivanje košulja.

Kada je registrovala svoj biznis, Amiri je najveći problem predstavljala nabavka kvalitetnih materijala, kao i nedostatak mašina za krojenje. U početku je obilazila prodavnice i firme nudeći robu koju je prodavala, a onda je iznajmila jedan mali prostor nadomak starog grada. Tada su već Mostarke i Mostarci čuli za nju i njen kvalitetan rad pa su mnogi dolazili kod nje da im sašije košulje, maturske haljine, odijela za radnike i slično. S obzirom da veće količine sirovina ne može naći u Mostaru, Amira trenutno naručuje materijale iz ostalih gradova BiH. Imajući u vidu da se i sam obim posla povećao, ubrzo je shvatila da joj treba veći prostor ali i još jedna osoba koja će sa njom da radi.

U trenutku promišljanja o proširenju djelatnosti Amira je saznala za priliku za učešće u YEP inkubatoru poslovnih ideja kojeg su u 2018. godini na području grada Mostara zajednički pokrenuli Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji se provodi uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Grad Mostar.

Njena želja je bila da iskoristi sve prednosti ovog programa podrške razvoju preduzetništva, koji joj je pomogao da proširi svoj biznis. Prema njenim riječima, preduzetničke edukacija joj je dosta pomogla jer do tada nije imala priliku da izradi sopstveni biznis plan sa toliko detaljnih informacija. Finansijska podrška joj je, kako Amira ističe također koristila, jer je izvršila nabavku materijala i opreme za naredni period.

Ono što krojački butik Gaga izdvaja od ostalih jeste kvalitet i ažurnost.

„Vrlo rijetko se desilo da su klijenti izašli iz salona a da nisu nešto naručili za šivanje ili kupili neki odjevni predmet“ ističe Amira.

Na novoj lokaciji na adresi Ljubića broj 2, Mostar, salon ima dovoljno prostora gdje je prodaja izložene odjeće fizički odvojena od krojačnice i skladišta materijala i robe. U posljednje vrijeme obim posla se povećao, pa je Amira zaposlila još jednu radnicu u krojačkom odjelu kako bi ispoštovala sve rokove i narudžbe, pogotovo jer su sklopili ugovore sa nekoliko privrednih subjekata za šivanje majica i druge radne opreme.

„I dalje najveći izazov sa kojim se susrećem jeste nabavka kvalitetnih materijala koja direktno utiče na opstanak na tržištu“, navodi Amira.

Jedna od velikih Amirinih želja jeste da proširi poslovanje kupovinom industrijskih mašina. Iako su vrlo skupe, ona ne odustaje od njih jer je kroz život naučila da se bori i uvijek želi više.

upovinom ovih mašina mogla bi da preuzme i obimnije poslove, a to bi također iziskivalo zapošljavanje dodatnog osoblja u njenom salonu. Kroz život i biznis se vodi mišlju da se svaki trud isplati i da se ne treba bojati u životu probati postići bilo kakav cilj ili uspjeh. I sama je počela od ničega odnosno od samog početka, preprodajući odjeću i pronalazeći klijente nerijetko hodajući i po cijeli dan.

Danas Amira živi svoj preduzetnički san, vodeći vlastiti krojački butik i salon gdje nudi gotovu robu i sve vrste korekcija, šivanja i krojenja odjeće po želji, i što je najvažnije, radi ono što voli i u čemu uživa.

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018.godini pokrenuto preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT.The post YEP inkubator poslovnih ideja: Krojački butik Gaga ostvaruje Vaše stilske ideje appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Promjena svijeta počinje s vama

Suštinske promjene uvijek idu rame uz rame s odvažnošću i vizijom. Za onoga ko živi ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji