Home / Vijesti / ZA GUINESSA! U Zenici napravljena najveća matica na svijetu

ZA GUINESSA! U Zenici napravljena najveća matica na svijetu

Iz pogona zeničke kompanije “Femetall” nedavno je izašla najveća do sada izrađena matica na svijetu, izrađena za potrebe kompanije Tisakomerc iz Žepča, piše zenicablog.

Poslije nekoliko mjeseci predanog rada, radnici su završili svoj poduhvat pravljenja najveće matice vijka, koja je za pola metra većeg obima nego matica iz Sjedinjenih Američkih Država, koja je trenutno upisana u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveća na svijetu.

Kompanija Tisakomerc iz Donje Golubinje se bavi proizvodnjom šarafa i matica, a njen direktor Nagib Mujkić je odlučio da ispred novoizgrađene upravne zgrade kompanije napravi zaštitni znak kompanije, unikatan i najveći.

“Htjeli smo napraviti nešto jedinstveno, a opet da to bude matica, obzirom da proizvodimo vijke i matice za namještaj. Ideja je rođena nakon što sam vidio da je u Njemačkoj jedna stolarska firma napravila stolicu od 20 metara pa smo i mi odlučili napraviti maticu koja će biti za pola metra većeg prečnika nego trenutno najveća u svijetu koja se nalazi u SAD-u”, pojasnio je Mujkić.

Na izradi matice od inoksa učestvovalo je osam radnika, koji su nakon višemjesečnog rada završili svoj veliki zadatak. Matica je postavljena ispred nove zgrade fabrike, a u toku je procedura prijave za Guinnessovu knjigu rekorda.

“Siguran sam da će naš novi zaštitni znak privući pažnju prolaznika na magistralnom putu M17, između Žepča i Zenice (u Donjoj Golubinji) da će se ljudi zaustavljati pored nje i fotografisati”, kazali su u Tisakomercu.

The post ZA GUINESSA! U Zenici napravljena najveća matica na svijetu appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Znate li zašto naučnici nastoje da trajno ELIMINIRAJU SAGORIJEVANJE iz svakodnevnog života?

Sagorijevanje je veoma opasan proces koji je štetan za zdravlje, bilo da se radi o ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji