Home / Vijesti / Za spas radnih mjesta neophodna je promjena PDV-a te da država preuzme plaćanje poreza i doprinosa

Za spas radnih mjesta neophodna je promjena PDV-a te da država preuzme plaćanje poreza i doprinosa

Adnan Berberović, suvlasnik konsultantske kompanije SEEBA, za Klix.ba kaže kako je posve sigurno da je koronavirus opasan za ljude, ali jednako je opasan i za ekonomiju.

“Realni sektor bukvalno tone i pitanje je koliko će radnih mjesta uništiti. Posebno su na udaru mala i srednja preduzeća. Prema istraživanju u susjednoj Hrvatskoj, u anketi provedenoj u Facebook grupi Glas Poduzetnika s više od 22.000 članova, približno pola firmi može izdržati ovu krizu samo mjesec, a druga polovina tri mjeseca. Uvjeren sam da je situacija u BiH još puno teža”, smatra Berberović.

Njega brine što još uvijek nema konkretnih mjera za podršku privredi i boji se da svaki dan čekanja gubimo veliki broj radnih mjesta.

“Pitanje je ko će finansirati javni sistem ako realni sektor ide u provaliju?! Javni sektor mora pokazati solidarnost prema realnom. Virus će tek pokazati svoju drugu fazu opasnosti, napraviti ogromne probleme kada mnogi ljudi ostanu bez posla i vlasnike firmi dovesti u agoniju”, navodi on.

Berberović sugerira da se najhitnije moraju donijeti nove mjere, pored onih već uvedenih, a to su odgađanje plaćanja poreza, plaćanje PDV-a po naplati i da država preuzme porez na dohodak i doprinose sve dok traje stanje elementarne nepogode.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić pripremio je set promjena neophodnih zakona, a posebno važna je promjena prijave i plaćanja poreza na dodanu vrijednost. Predviđeno je plaćanje PDV-a na kraju narednog mjeseca, a ne 10. u mjesecu.

Hadžićev prijedlog, iskomuniciran je s većim brojem ekonomskih eksperata, a ima podršku i zastupnika SDP-a u parlamentu BiH Saše Magazinovića koji bi ga mogao predložiti na narednoj sjednici.

Predstavnici poslodavaca i privrednih komora još prije desetak dana zatražili su poreska rasterećenja, a Vlada Federacije BiH već je uspjela s bankarskim sektorom dogovoriti moratorij na plaćanje kredita.

Izvor: Klix.ba

The post Za spas radnih mjesta neophodna je promjena PDV-a te da država preuzme plaćanje poreza i doprinosa appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Prvi integrisani izvještaj o rezultatima učinka kompanije Philip Morris iz oblasti ekologije, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja

Ostvaren veliki napredak na putu ka budućnosti bez duhanskog dima, cilj da do 2025. godine ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji