Warning: fopen(/tmp/custom-8z6BWY.tmp): failed to open stream: Disk quota exceeded in /home/budipono/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 139

Warning: unlink(/tmp/custom-8z6BWY.tmp): No such file or directory in /home/budipono/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 142
Zbog čega bi industrija čelika u BiH mogla izgubiti 10.000 radnika // Budi Ponosan "Made in BiH"
Home / Vijesti / Zbog čega bi industrija čelika u BiH mogla izgubiti 10.000 radnika

Zbog čega bi industrija čelika u BiH mogla izgubiti 10.000 radnika

Zaštitne mjere za tržište čelika i aluminija, koje Europska unija od 15. jula uvodi kao odgovor na poteze Sjedinjenih Država, biće pogubne za industriju čelika u Bosni i Hercegovini, kojoj su zemlje Unije tradicionalno tržište ukoliko državne vlasti, insistirajući na Sporazumu i stabilizaciji i pridruživanju, ne zaštite ovu proizvodnju.

Iz kompanije Arcelor Mittal Zenica, najvećeg bosanskohercegovačkog izvoznika, upućuju ozbiljna upozorenja vlastima.

“Ovo će nas primorati da odmah poduzmemo određene korake u smanjenju proizvodnje za više od 30% unutar jednog mjeseca, što će dovesti do prvog koraka – slanja radnika na čekanje. Vlada BiH treba poduzeti sve korake kako bi uvjerila EU da treba poštivati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji garantira slobodnu trgovinu za industriju čelika u BiH sve dok ona ne šteti poslovnom okruženju u EU”, kazao je u izjavi za Federalnu televiziju Biju Nair, generalni direktor ArcelorMittala Zenica.

Na udaru će se naći ekonomija Bosne i Hercegovine, jer nije u pitanju samo poslovanje jedne kompanije – posljedice će osjetiti sektor transporta i energetike, ali i veliki broj malih i srednjih preduzeća, kooperanata proizvođača čelika. Upravo zato i nadležno državno ministarstvo mora biti uključeno u ovu situaciju, iako se radi o direktnom odnosu jedne kompanije i posebnog tijela Evropske unije.

Već sada je izvjesno da će se, ukoliko izostanu adekvatni potezi domaćih vlasti, na udaru naći i oko 10.000 radnika direktno i indirektno zaposlenih u industriji čelika u Bosni i Hercegovini.

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH usvjesni su mogućih posljedica zaštitnih mjera EU po ekonomiju BiH.

“Alarmirana je naša misija u Briselu koja je uključena u ovaj postupak. Vidjet ćemo kako će ta odluka izgledati i dali će Bosna i Hercegovina preduzimati neke svoje mjere, odnosno kontramjere”, kazao je za BHT Mirko šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomksih odnosa BiH.

Izvor: akta.ba

The post Zbog čega bi industrija čelika u BiH mogla izgubiti 10.000 radnika appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji