Home / Vijesti / Zbog čega negoduju stanovnici Vogošće?

Zbog čega negoduju stanovnici Vogošće?

Gradnja fabrike vojne industrije, koju su najavili Vlada Federacije i nekoliko domaćih kompanija, nije počela zbog otpora mještana u Vogošći.

Osim toga, i dalje nema zvaničnih informacija šta će se u ovoj fabrici proizvoditi, osim što se špekulira da će biti riječ o “postrojenju za proizvodnju hemijskih komponenti za potrebe namjenske industrije”.

Izgradnja fabrike prvi put je najavljena krajem prošle godine.

Sjedište firme je u krugu “Pretisa” u Vogošći, a suvlasnici s Vladom FBiH, koji će uložiti novac, bit će giganti namjenske industrije, “Igman” iz Konjica, “Unis Ginex“, “Pretis” i “Unis Group“. Investicija je vrijedna 30 miliona KM a trebala je zaposliti 250 radnika.

Od početka javnosti nije bilo poznato šta će se u ovoj fabrici proizvoditi. Federalni ministar industrije Nermin Džindić kazao je ranije ove godine da će se u ovoj fabrici proizvoditi “nešto što nedostaje namjenskoj industriji”.

Džindić je u jednom drugom intervjuu nedavno rekao da je firma u Vogošći dobila sve suglasnosti za rad, ali da “ima mali problem kod lokalne zajednice koji se odnosi na zabrinutost za životnu sredinu zbog utjecaja na okolinu”. Dodao je da se će se to “pojasniti i riješiti”.

Lokalno stanovništvo zabrinuto je da bi takvo postrojenje moglo ugroziti životnu sredinu i zdravlje građana. Zbog toga je u Općinskom vijeću Vogošća pokrenuta inicijativa se od Vlada FBiH zatraži hitan odgovor u vezi s ovom fabrikom. Ukoliko ne dobiju nikakav odgovor, građani Vogošće će pokrenuti potpisivanje peticije protiv fabrike.

Izvor: Biznis Info

The post Zbog čega negoduju stanovnici Vogošće? appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji