Home / Vijesti / Žene rukovode investicijama iz dijaspore i ohrabruju nova ulaganja

Žene rukovode investicijama iz dijaspore i ohrabruju nova ulaganja

Priče o investicijama iz dijaspore koje istovremeno donose i pozitivne poruke o većoj uključenosti žena na rukovodećim pozicijama u biznisu ohrabruju nova ulaganja u BiH.

Investicije iz dijaspore su sve češće tema analiza i izvještaja u domaćoj javnosti, ali posebnu pažnju na tom polju zauzima sve veće učešće žena-poduzetnica koje dolaze iz dijasporske zajednice i žele uložiti u Bosnu i Hercegovinu, ali i žena koje rukovode kompanijama uspostavljenim investicijom iz dijaspore.

Nekoliko njih se posebno ističu u svom poslu, gdje nastoje uključiti i socijalni element u pristup zapošljavanju i osiguranju pravih prilika za edukaciju i usavršavanje svojih zaposlenica i zaposlenika.

Direktorica kompanije “FITS” iz Sarajeva Memnuna Čaklovica navodi da se trudi osigurati im sve ono što misli da jedan poslodavac treba da ponudi svom usposleniku, a oni to vraćaju neizmjernim anagažovanjem na projektima.

– Dosad je atmosfera odlična. Optimizam je na visokom nivou, moja ideja je bila raditi na socijalnom zbrinjavanju ljudi, prevenstveno višečlanih pordica s jednim hraniteljem, bez stambenog rješenja. Kod nas je uposlena majka s četvero djece, samohrana majka, muškarci kao jedini hranioci svojih porodica i naravno mladi ljudi koji tek trebaju da osnuju svoju porodicu i ostanu ovdje u našoj BiH – poručuje Čaklovica.

Mensura Sušić, direktorica kompanije “Empress” iz Zenice, smatra da biznis traži i uključenost investitora u lokalnu zajednicu.

– Želimo da se naš brend vezuje za rad u zajednici. Da vraćamo gradovima i selima u kojima smo prisutni, zato uvijek pozivamo škole i udruženja da nam se jave, kako bismo pokrenuli pozitivne priče u našoj zemlji – kazala je Sušić.

Medina Rahman, direktorica kompanije “EDNA Metalworking” iz Prijedora, primjer je žene na čelu firme u metalskom sektoru. Preduzeće pokrenuto investicijom iz dijaspore u ovoj godini planira rast i otvaranje novih radnih mjesta.

– U 2019. godini planiramo proširenje rada. Planiramo izgraditi proizvodnu halu na parceli od oko četiri hiljade kvadrata u Industrijskoj zoni “Celpak”. Realizacijom ovog projekta će se stvoriti uvjeti za zaposlenje novih radnika, te ćemo proširiti proizodnju. Otvaramo mogućnost za pokretanje novog investicijskog ciklusa – kazala je direktorica „EDNA Metalworkinga“.

USAID Projekat “Diaspora Invest” je podržao kompanije poput ovih kroz program tehničke podrške, ali i kroz osiguranje grant sredstava. Priče o investicijama iz dijaspore koje istovremeno donose i pozitivne poruke o većoj uključenosti žena na rukovodećim pozicijama u biznisu ohrabruju nova ulaganja u BiH. Premda ovaj put nosi izazove, iskustva i poruke Medine, Mensure i Memnune važan su putokaz za naprijed, saopćeno je iz ovog projekta.

fokus.ba

The post Žene rukovode investicijama iz dijaspore i ohrabruju nova ulaganja appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Sparkasse Bank dd BiH podržala šetnju za djecu sa Down sindromom u Sarajevu

 Sparkasse Bank dd BiH je donacijom podržala šetnju za djecu sa Down sindromom pod motom ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji