Home / Vijesti / Cijena nafte stabilna na svjetskom tržištu, a bh. naftaši dodatno zarađuju poskupljenjima

Cijena nafte stabilna na svjetskom tržištu, a bh. naftaši dodatno zarađuju poskupljenjima

Cijene goriva u BiH očekivano su skočile nakon što su jučer stupila na snagu zakonska rješenja o rastu akciza.

Ono što nije bilo očekivano jeste enorman rast cijena kod pojedinih naftaša, pogotovo u većem bh. entitetu Federaciji BiH.

Raspon cijena zapravo uveliko odstupa od jedne benzinske pumpe do druge. Tako je najjeftiniji dizel nakon jučerašnjeg rasta akciza koštao 2,01 KM, a kod pojedinih naftaša čak 2,21 KM, što je razlika od 20 feninga!

Jednostavnom računicom dolazi se do zaključka da su pojedini naftaši od jučer počeli zarađivati i do 10 KM više od drugih po samo jednom rezervoaru, čak i nakon što su izmirili sve obaveze prema državi po osnovu akciza.

Niske cijene od 2,01 KM kod pojedinih naftaša potpuno demantuju izjavu Adnana Terzića (SBB), direktora Autocesta FBiH, koji je izjavio da je rast cijena goriva na benzinskim pumpama samo usaglašavanje sa cijenama nafte u svijetu.

Također, Terzića demantuju i detaljni podaci o cijenama nafte na svjetskom tržištu koji su dostupni na web-stranici Oilprice.com.

Kada se analizira vrijednost sirove nafte Brent, 15. januara zabilježena je najveća cijena od 70,26 dolara po barelu, a jučer je ta cijena čak nešto i niža te iznosi 69,83 dolara po barelu.

Kada je riječ o američkoj mješavini WTI, polovinom januara ovom naftom se trgovalo po cijeni od 64,30 dolara po barelu, dok je jučer cijena iznosila 66,11 dolara po barelu.

Također, OPEC je jučer objavio da je cijena barela njegove nafte u srijedu iznosila 66,28 dolara, što je smanjenje od 32 centa u odnosu na utorak.

Na osnovu svih ovih pokazatelja može se zaključiti da je cijena nafte na svjetskom tržištu relativno stabilna u proteklih nekoliko dana, kao i u posljednjih 15 dana.

No, u BIH, kod pojedinih naftaša, cijena je od jučer izrazito veća od očekivane, a takvi će biti i njihovi profiti.

Izvor: fokus

The post Cijena nafte stabilna na svjetskom tržištu, a bh. naftaši dodatno zarađuju poskupljenjima appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Elon Musk daje neprijateljsku ponudu za kupovinu Twittera

“Imati javnu platformu kojoj se maksimalno vjeruje i kojoj se široko uključuje iznimno je važno ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji