Home / Vijesti / Zašto je kupovina sata Rolex ili Patek Philippe bolja investicija nego kupovina dionica

Zašto je kupovina sata Rolex ili Patek Philippe bolja investicija nego kupovina dionica

Luksuzni satovi oduvijek su bili poželjni kao dodatak; ali sada ih ljudi kupuju kao investiciju — i to vrlo isplativu.

Bilo kakvo predviđanje da će potražnja za tradicionalnim satovima nestati s dolaskom pametnih uređaja pokazalo se pogrešnim.

Prema nedavnoj studiji Boston Consulting Group (BCG), tržište rabljenih modela triju najvećih marki (Rolex, Patek Philippe i Audemars Piguet) poraslo je po godišnjoj stopi od 20% posto od augusta 2018. do januara 2023. To je unatoč usporavanje tržišta izazvano pandemijom Covid-19. Tokom tog istog razdoblja, američki dionički indeks S&P 500 porastao je samo 8 posto.

A kako tržište raste, novi investitori ulaze u borbu. Prodaja korištenih satova dosegla je 22 milijarde dolara u 2021., što čini gotovo jednu trećinu ukupnog tržišta luksuznih satova od 75 milijardi dolara.

“Tržište polovnih satova nekoć je izazivalo slike zabačenih ponuda i popusta, sa sumnjivom autentičnošću i visokim rizikom krivotvorina i prevara. Današnje tržište je transparentno, potaknuto dijeljenjem informacija na mreži, podržano uslugama provjere autentičnosti i sastavljeno od kupaca i etabliranih prodavača”, navodi se u izvještaju.

Mlađi kolekcionari jedan su od glavnih pokretača potražnje za luksuznim satovima. Platforme kao što su WatchBox, Chrono24 i Watchfinder pomogle su rastu tržišta, posebno među generacijom Z i milenijskim kupcima. Online prodaja gotovo je nadmašila onu u aukcijskim kućama i, prema procjenama BCG-a, do 2026. godine činit će 60 posto tržišta korištenih luksuznih satova.

Štaviše, bogati investitori također gledaju na luksuzne satove kao na način da diverzificiraju svoju tradicionalnu imovinu (dionice, obveznice i valute) i zaštite od inflacije.

“Za ove i druge ulagače, luksuzni satovi ističu se kao klasa alternativne imovine zbog velike potražnje za njima i zato što su općenito ostvarili snažnu cjenovnu izvedbu na tržištu u posljednjih pet do deset godina”, tvrdi studija.

To se vidjelo tokom recesije koja je uslijedila nakon tržišne krize 2008., kada se cijena luksuznih satova vratila u roku od manje od dvije godine, dok je drugoj imovini trebalo puno više vremena da se oporavi.

“Kupci ovu kategoriju smatraju stabilnom investicijom izgrađenom na renomiranim robnim markama i potpomognutom potrošačkom bazom pojedinaca visoke neto vrijednosti”, navodi se u izvještaju.

Između 2013. i 2022. cijena korištenih satova rasla je u vrijednosti po prosječnoj godišnjoj stopi od 7 posto, nadmašivši ostale luksuzne predmete poput nakita, torbi, umjetnina i namještaja.

Prema izvještaju, većina potražnje koncentrirana je na nekolicinu modela: Patek Philippe Nautilus, Audemars Piguet Royal Oak te Rolex Daytona i GMT-Master II.

“Na tržištu korištenih proizvoda ovi modeli obično postižu i do 200 posto cijena prve ruke na tržištu. Pojedinačni satovi Rolex Cosmograph Daytona, s maloprodajnom cijenom od 14.800 dolara, nedavno su se prodavali na berzama rabljenih satova za 24.250 do 38.500 dolara”, dodaje se u izvještaju BCG-a.

Uz tradicionalne robne marke, grupa novih neovisnih kompanija također ima snažne rezultate, kao što su F. P. Journe, De Bethune i H. Moser & Cie.

“Tržište nezavisnih satova ima koristi od ograničenog proizvodnog kapaciteta industrije, što povećava oskudicu i naplativost”, objašnjava studija.

Tržište korištenih luksuznih satova najaktivnije je u SAD-u i Evropi, no u Aziji interes također raste, navodi BCG, prenosi EL Pais.

The post Zašto je kupovina sata Rolex ili Patek Philippe bolja investicija nego kupovina dionica appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Banke u BiH nastavile s blagim pooštravanjem kreditnih standarda

Centralna banka Bosne i Hercegovine provela je anketu o kreditnoj aktivnosti banaka u BiH. Rezultati ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji